A szájfeltöltés története, avagy hogyan jutottunk el a mai modern kezelésekig

A szájfeltöltés története, avagy hogyan jutottunk el a mai modern kezelésekig

A szájfeltöltés napjainkban a legkeresettebb esztétikai kezelések közé tartozik, töretlen sikere az elmúlt két évtized áttöréseinek köszönhető a szépségiparban. Azonban nem volt ez mindig így, rengeteg próbálkozás volt az ajkak megnagyobbítására és formázására, több-kevesebb sikerrel. Lássuk hogyan alakult az ajakfeltöltések históriája az elmúlt évek során.

  • 1960-as évek: a plasztikai sebészet ez idő tájt kezdte el bontogatni szárnyait, a mellnagyobbító szilikon implantátumok mellett előszeretettel alkalmazták ezt az anyagot a test más részein is. Így jöhetett szóba a szilikonos szájfeltöltés is, illetve a paraffinnal való próbálkozások, amelyek mellékhatásai csak később jelentkeztek. A páciensek allergiás reakciókról, fájdalomról és duzzanatokról számoltak be, a szintetikus töltőanyagok pedig az évek során becsomósodtak és göböket képeztek a befecskendezések helyén, illetve hosszú távon szövődmények kialakulásához vezettek. Ebből adódóan a paraffin és szilikon olaj szervezetbe való befecskendezése is leáldozott.
  • 1980-as évek: megjelentek a természetesebb töltőanyagok, mint az állati eredetű kollagén készítmények, amelyek jobb kezelési eredményekkel kecsegtettek, mint a szilikon, de ezek sem bizonyultak tökéletesnek. Hatásuk csak rövid ideig tartott, viszont helyi allergiás és gyulladásos reakciókhoz vezettek, így forgalmazásuk teljesen megszűnt, helyettük biztonságosabb kollagén tartalmú töltőanyagokat hoztak létre.
  • 2000-es évek: plasztikai sebészek elkezdték a páciens saját zsírsejtjeit és szöveteit alkalmazni testük formázására, így született meg a lipofilling. A combból vagy hasból származó saját testzsír sejtjeit fecskendezték vissza szájfeltöltés során, és bár a beavatkozás hosszadalmasabb volt, az eredmény nem fenyegetett súlyos mellékhatással és allergiás reakciókkal. Emellett megjelentek a piacon a hyaluronsav tartalmú készítmények, amelyek szintén szervezetazonos anyagként kerültek az ajkakba, így látványos eredményt lehetett elérni komolyabb felépülési idő nélkül.
  • 2020-as évek: a hyaluronsavas szájfeltöltés húsz év távlatából is töretlen sikernek örvend, a készítmények egyre összetettebbé és hatásosabbá válnak, ezért nem csoda, ha a test számos más pontjának formázására is szívesen alkalmazzák az esztétikai orvoslásban. A modern technológia és az orvosi ismeretek fejlődése lehetővé tette a kezelés finomhangolását és személyre szabását a páciensek igényeinek megfelelően.

2023-ban a modern technológia fejlődése lehetővé tette az „ebédszünet kezeléseket”, így a szájfeltöltés időtartama is nagyjából fél órát ölel fel. A precízen beinjektált hyaluronsavval elkerülhetők a természetellenes és túlzott eredmények, segítségével biztosítható a személyre szabott és természetes megjelenésű ajkak megalkotása. Az IdealMed Orvos-Esztétikai Centrum rendelőiben gyakorlott szakemberek végzik a népszerű ajakformázó kezeléseket, kérdés esetén fordulj hozzájuk bizalommal!