hát

Hogyan segíthet egy gyógytornász a hátfájás kezelésében?

A hátfájás manapság az egyik leggyakoribb betegségek között van, ami a legtöbb esetben a munkából és a stresszes életmódból fakadnak. Előfordulhat, hogy a helyzet addig fajul, még a munkából is ki kell maradnunk, mert képtelenek vagyunk felkelni az ágyból. A probléma tehát nem csak kellemetlen, hanem tényleg meg tudja nehezíteni a mindennapjainkat. Olyan egyszerű feladatok is nehézséget tudnak okozni, mint a cipő felhúzása, a bekötése, az ülés, vagy éppen az állás. Az ok többségében izomhúzódás, csípődés, esetleg csonteredetű problémák, amiken egy profi gyógytornász könnyen segíthet.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan és miben tud támogatást nyújtani, ha hátfájásról van szó.

A hátfájás valódi okai

Talán senki számára nem lesz meglepő, ha azt mondjuk, az egyik fő gond az ülő munkavégzés. Sajnos a gerincproblémák kiváltó oka lehet az, ha egész nap a számítógép előtt ülünk, hiszen ez terheli a nyakat, a derekat, valamint a gerincet. Ha folyamatosan ülünk és a monitorra koncentrálunk, az kimagasló terhelésnek teszi ki a szerveinket, főleg a hátunkat. Nem muszáj azonban dolgozni, hiszen sokszor már a kanapéról sem kelünk fel, ami a gerinc természetes görbületének változásához vezet. Egy profi gyógytornász erre is mindig figyel. Olyan kezelési tervet állít össze, amely személyre szabott, így a gyakorlatok során tényleg azokat a területet érinti, ahol támogatásra és erősítésre van szükség.

Aki meg szeretné előzni ezeket a fájdalmakat, annak nagyon fontos szempont, hogy olyan munkaállomást alakítson ki magának, ami kényelmes, ami nem terheli a gerincét vagy az izmokat. A monitort lehetőleg egy kicsit lejjebb tegyük, szemmagasságba, a székhez pedig használunk gerinc barát deréktámaszt. Emellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy óránként 5-10 perce mindig álljunk fel az asztaltól és végezzünk valamilyen nyújtó gyakorlatsort. Ez átmozgat minket, segít az ülés során elernyedt izmoknak.

Mit tegyünk, ha már nem bírjuk tovább?

Már kialakult a fájdalom? Az előbb említett megoldások sem segítenek? Akkor itt az ideje segítséget kérni. Egy profi gyógytornász mindig jó választás, ha hátfájdalomról van szó. Az első alkalommal teljes kivizsgálást végez, kérdéseket tesz fel az állapotunkkal kapcsolatban, majd csak ezt követően állítja össze a személyre szabott kezelési tervet.

A tünetek kezelésében további módszerek is segíthetnek. A fájdalom, a becsípődés, a gyulladás cseppet sem természetes és normális dolog. Sokszor gyógyszerekhez és izomlazítókhoz fordulunk, amik bár átmenetileg jó megoldásnak bizonyulhatnak, a kiváltó okokat nem szüntetik meg. Amennyiben a háttérben rejtett gondok állnak, mint a gerincferdülés, a porckorong előboltosulása, akkor ott hiába a fájdalomcsillapító, egy idő után gerincsérv alakulhat ki. Csupán ideiglenes megoldásnak felelnek meg, amíg nem jutunk el egy gyógytornászhoz.

Betegségek miatti hátfájás

Visszatérve az említett sérvre, a hátfájás hátterében bizonyos betegségek is állhatnak. Ezek kezelése, valamint a gyógyuláshoz vezető út sokkal hosszabb, mintha egy szimpla izomfájdalomról van szó. Ilyen lehet a porckorongsérv, a gerincferdülés, az isiász, a csontritkulás, a lúdtalp, valamint a Bechterew-kór.

Amennyiben a fájdalom hosszú ideig fennáll, mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, aki időben megkezdheti a terápiát. Ezzel elkerülhetjük a szövődmények kialakulását, viszonylag hamar visszatérhetünk a mindennapi életünkhöz. A súlyos komplikációk és fájdalmak sosem jönnek jól, így érdemes megkímélni magunkat tőlük.

Hátfájás kezelése gyógytornával

A gyógytorna segítségével amellett, hogy megelőzhetjük a komoly fájdalmak kialakulását, hatékonyan kezelhetjük a hátfájást. Olyan technikákra teszünk szert, amiket otthon is alkalmazhatunk annak érdekében, hogy a tünetek később se térjenek vissza. A mozgásterápia hatásával a rossz pozícióban került, esetleg elgyengült izmokat végre megerősíthetjük, ezzel visszaállítható az egészséges testtartás.

Mivel azonban a legtöbb hátfájást a csont-, illetve az izom eredetű problémák okozzák, a megfelelő gyakorlatokkal könnyedén orvosolható. Nem érdemes azonban otthon, videók alapján végezni ezeket, hiszen általában csak a személyre szabott kezelési terv nyújthat valódi segítséget. A gyógytornász akár már tíz alkalom után eredményt érhet el, aki pedig figyel arra, hogy ezt követően is támogassa az izmait, az végleg megszabadulhat a fájdalomtól.