moden kertek

Kertépítési trendek 2023

Az idei évben a kertek újra a figyelem középpontjába kerültek. Egyre többen ismerik fel a kültéri terek, különösen a saját kertünk jelentőségét és a nyugalom, illetve kapcsolódás forrásaként betöltött szerepét. De milyen irányzatok jellemzik a kertépítési trendeket 2023-ban? Lássuk a legfontosabbakat!

  1. Fenntarthatóság és környezetvédelem: A fenntarthatóság nem csak divat, hanem szükségesség is. Az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében a természetes anyagok, helyi növények és környezetbarát megoldások előtérbe kerülnek.
  2. Víztakarékos kertek: Az éghajlatváltozás hatására egyre fontosabbá válik a víztakarékosság. Csepegő öntözési rendszerek, esővízgyűjtő tartályok és szárazságtűrő növények népszerűsítése fokozódik.
  3. Kert mint életterek: A kertek nem csak a növények otthonai, hanem az embereké is. Kültéri konyhák, tűzrakó helyek és pihenőkertek, valamint meditatív sarkok kerülnek kialakításra.
  4. Élénk színek: A kertben az élénk színek dominálnak, legyen az virágok, bútorok vagy dekorációs elemek által.
  5. Vertikális kertek: A helyszűkében szenvedő városi lakosok számára ideális megoldás a függőleges kert. Zöldségeket, fűszernövényeket vagy akár virágokat is nevelhetünk ezen a módon.
  6. Érzékszervi kertek: Ebben a trendben a látás, tapintás, szaglás és hallás is fontos szerepet kap. Zizegő levelek, illatos növények, lágyan hulló víz hangja mind-mind ezt a koncepciót erősítik.
  7. Otthoni élelmiszertermelés: Az önellátás iránti vágy erősödik. Kisebb gyümölcsfák, zöldségágyások és fűszernövénykertek hódítanak.
  8. Technológia a kertben: Modern öntözőrendszer, robotfűnyírók és okos kertészeti megoldások kerülnek előtérbe. Amennyiben bővebben szeretnél informálódni a lehetőségekről, nézd meg a www.automataontozorendszeres.hu, ahol rengeteg ismertető mellett egy profi kivitelezőt is találsz modern kertedhez.
  9. Természetes anyagok: Fából, kövekből és természetes anyagokból készült kerti bútorok, burkolatok és díszítő elemek népszerűsége növekszik.
  10. Biodiverzitás: A kertekben egyre nagyobb hangsúly kerül a különböző növény- és állatfajok megőrzésére, a méhek és más rovarok számára barátságos környezet kialakítására.

A 2023-as kertépítési trendek a természet és az ember harmóniájának erősítését célozzák meg, a környezettudatos és fenntartható megoldások előtérbe helyezésével. A kert nem csak egy szép, de egy élő, lélegző tér, ahol az ember és a természet kapcsolata mélyülhet. A modern technológia és a természetes anyagok kombinációja, valamint a különféle érzékszervi élmények kínálata teszi a mai kerteket igazán különlegessé.